Om alpakka

Alpakkaen (Lama pacos) kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør Amerika og ble holdt av inkaene allerede fra år 3000 før Kristus for å produsere den ekslusive alpakkafiberen.

Den hører til den sør-amerikanske kamelfamilien (camelida) sammen med blant annet lama. Camelidae er flokkdyr og trives ikke alene.

Alpakkaen er tilpasset tøffe levevilkår i Andesfjellene: den tåler kulden svært bra og nøyer seg med forholdsvis lite fôr. Levealderen kan bli opp til 20-25 år.

En alpakkahoppe går drektig nesten ett år ( 11,5 måneder). Avkommet kalles "cria".

I dag finnes det ca 3 millioner alpakka i verden, hvorav om lag 90% lever i Peru, Chile og Bolivia. I midten av 1980-tallet startet eksporten av dyrene fra Sør Amerika til blant annet USA, Australia og Nord Europa.

Alpakkaen kan brukes til mangt:

Som ullprodusent er den særlig ettertraktet- også for dem som er interessert i å håndspinne egen fiber fra noen få egne dyr.

Dessuten kan de brukes utmerket til landskapspleie: de spiser ikke bare løv fra trærne, men til og med barnåler og en stor del "ugress".

I noen land har alpakkaen fått status som "selskapsdyr", særlig når den blir trent opp til å gå med grime. Grunnet ganske høy intelligens er de lette å trene- selv om mange alpakkaer er sjenerte. Det finnes en metode å trene dem på som heter "camelodynamics" som bygger på respekt og innsikt i allpakkaens naturlig adferd og flokkinstinkt.

Alpakkaen er fortsatt et ganske sjeldent syn i vårt land, derfor er de populære å vise frem på en besøksgård.

I noen land brukes alpakkaen til dyre-assisterte aktiviteter eller som "terapidyr". Dette er et spennende felt. Det sies at alpakkaen har et spesielt effekt særlig på barn og voksne med psyksike sykdommer og utviklingshemminger. Norvetia Alpakka starter et samarbeidprosjekt for å forske på og utvikle dette området.

Alpakkafiber:Alpakkaull er egentlig ikke ull- men derimot en "hul fiber". På grunn av denne strukturen isolerer den ekstremt bra mot kulde.

Den er 3-5 ganger så varm som saueull og samtidig mye lettere og mer elastisk. Den klør ikke og nupper mye mindre enn saueull.

Da den ikke inneholder lanolin tar den ikke så lett opp støv og andre allergener- noe som kan være fordelaktig for allergikere.

Fiberfinheten måles i mikron- jo mindre fiberdiameteren (=lav mikrontall), desto mykere er den. Baby alpakka (opp til ca. 22 mikron) er det mykeste som finnes.

Alpakkaene finnes i 22 forskjellige fargeslag- fra helt hvit til svart.